Ga naar de hoofdinhoud

Wat moet je doen als de accu van de auto leeg is?

Wat moet je doen bij een lege accu? Controleer eerst of het zeker de accu is.

Draait de sleutel wel om? En hij start niet? Dan is waarschijnlijk de accu leeg. Stel je kan de sleutel niet draaien, dan moet je het stuur naar links of naar rechts draaien, en dan nog een keer proberen. Het stuurslot houdt waarschijnlijk het contact tegen.

Hoe los je het op?

Optie 1: Aanduwen

Let op: lees eerst deze stappen:

  1. Haal de auto van de handrem, druk op de gewone rem en zet de auto in z’n tweede versnelling.

  2. Druk de koppeling in en laat de rem los. De auto kan nu geduwd worden. Zorg dat je een recht stuk weg hebt waar je kunt duwen.

  3. Vraag aan het liefst 2/3 mensen of ze kunnen helpen met duwen. Wanneer de auto redelijk wat vaart heeft, laat je de koppeling een klein beetje opkomen en geef je een klein beetje gas, hierdoor voelen de mensen die duwen dat het ineens zwaar wordt.

  4. Je draait de sleutel om en je start de motor. Deze stap moet je mogelijk een paar keer herhalen.

  5. Wanneer de auto is gestart, rijd je meteen door en zet je direct de start-stopknop in de auto uit. Kijk van te voren waar deze knop zit. Als de auto uitvalt, moet je namelijk alles opnieuw doen. Hieronder is een foto te vinden van de knop (een A met een cirkel eromheen) Deze knop zit linksboven de versnellingspook of naast de radio.

  6. Wanneer de auto rijdt, haal je je collega’s op en rijd je verder. Rijd minimaal een kwartier voordat je hem terugzet, anders is de auto weer leeg de volgende dag.

Optie 2: Startkabels

Lukt het niet om de auto aan te duwen? Vraag dan aan iemand op locatie of ze startkabels hebben. Lees via deze link hoe je een auto met startkabels start.